Stretol som dievča. Vika je kráska s jasným rúžom a obtiahnutými džínsami. Očividne jedna z tých, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť a náklady. Preto som ju okamžite pozval do dobrej reštaurácie.
„Nič neuchváti krásne dievča tak, ako dobrá reštaurácia, to viem určite.“
„Vika meškala asi pol hodinu, ale nevadilo mi to aj napriek tomu, že som bol veľmi hladný, tešil som sa. S jedlom som teda čakal na ňu a neobjednal som si, nebol by som predsa správny gentleman. Za tú chvíľu čakania sa mi však podarilo dôkladne si naštudovať vynikajúce menu s naozaj obšírnou ponukou. „
Reštaurácia bola na úrovni, jedna z tých drahších.
„Nie som vôbec bohatý, ale poznám dôležité pravidlo: žena musí byť okamžite očarená, na prvý pohľad spokojná, a opojená dobrým vínom a drahým jedlom na elegantných tanieroch. Po takej večeri je mnoho žien opantaných a nerobí im problém odísť so mnou domov. Nie vždy sa to stane, ale vytrvalosť je dôležitá. V prípade Viky som bol pripravený na dlhý boj.“
Nakoniec sa objavila, sebavedomo prišla na vysokých podpätkoch a svojou krásou očarila všetkých v reštaurácií.
Pozdravil som ju, odsunul jej stoličku a položil som pred ňu jedálny lístok.
– Všetko je tu veľmi chutné, ale najskôr si objednajme víno. Pozri, toto talianske, suché, červené vyzerá super! Alebo francúzske, ak máš chuť na….
– To nie, – preruší ma. – Nepijem víno. Obsahuje uhľohydráty, etylalkohol, cukry je škodlivé.
– Áno, – odpovedám. – A Boh mu žehnaj, víno je napriek tomu úžasné!
Vika sa pozrie na menu, a zašomre:
– Takže, toto jedlo obsahuje pevné bielkoviny, tu sú polysacharidy, tu je lepok, ktorý vedie k obezite. V ďalšom sú karcinogény … To všetko telu veľmi škodí. Ani neviem čo si objednať …
– Vika, možno šalát? Spýtal som sa.
– Šalát? Možno šalát …
Čašník ku nám prišiel a Vika mu hovorí:
– Takže. Za mňa prosím tento šalát, len bez oleja, bez soli a bez olív. A nedávajte tam ani syr! Žiadny syr, som vegánka.
Čašník láskavo odpovedá:
– Možno by ste si priali skúsiť náš špeciálny šalát pre vegánov, kde je hlavne listová zelenina, paradajky a na vrchu sú kvalitné píniové oriešky.
– Fajn! – odpovedá Vika. – Len bez orechov sú vysoko kalorické! A ešte jedna vec: chcela by som vedieť, odkiaľ tieto paradajky a šalát pochádzajú, kde sa pestujú?
Čašník na mňa hodí sympatický pohľad a usmeje sa na Viku:
– Zistím to a dám vám vedieť.
Kým kráča preč, hovorím Vike komplimenty, ale zdá sa, že ma nepočúva, otočí hlavu a zamračí sa:
– Majú tu veľmi suchý vzduch, škodí to pokožke.
– Prepáč, Vika …
– A cítim pachy výparov jedla z kuchyne!
– Je to reštaurácia.
– Áno, ale moje vlasy nimi budú tými pachmi nasýtené!
Potom sa čašník vráti:
– Zistil som, o čo ste ma požiadali. Paradajky sú zo Španielska, skleníkový šalát, z moskovského regiónu.
– Ale nie! – hnevá sa Vika. – V skleníkoch nie je jasné, čo sa pestuje, sú tam tuhé dusičnany. A paradajky musia obsahovať pesticídy, čo vedie k rakovine. Nedám si váš šalát.
– Vika, aspoň niečo? Prosil som.
– Hm. Chcem vodu.
Čašník prikývne a chystá sa odísť, pretože Vika doslova kričí:
– Ale kvalitnú! Nekvalitná voda je zlá pre pankreas a pečeň!
O minútu neskôr čašník prinesie fľašu vody. Vika usrkáva a mračí sa:
– „Zdá sa, že je ako načapovaná z vodovodu … Hrozná reštaurácia, všetko je hrozné! Ty prečo neješ?“ Pozrela sa smerom ku mne.
– Vieš čo… spomenul som si. Mám veľmi dôležité stretnutie a musím narýchlo odísť.
– Aké?!
– S psychoterapeutom. Komunikácia s takýmito dievčatami je veľmi škodlivá, vedie k depresii.
Zaplatil som za vodu, potľapkal som čašníka po ramene a vyšiel na ulicu. O pol hodinu neskôr som už sedel v ďalšej kaviarni a jedol obrovský hamburger s hranolkami. Sám, potichu a šťastný.
Ak ste našli v tomto článku niečo hodnotné pre vás alebo vás v niečom inšpiroval, podporte nás zdieľaním. Je to najlepší spôsob, ako podporiť kvalitný obsah. Vy rozhodujete o tom, čo letí, ďakujeme.
Ak sa Vám článok páčil alebo ste sa dozvedeli niečo nové – zdieľajte ho, alebo podporte Like-om.
Čím viac zdieľaní, tým väčšia motivácia pre nás, písať dobré správy každý deň.
Napíšte nám komentár! Vaše názory sú vítane.