Slepačie vajíčka sú jednou z najobľúbenejších potravín na svete. Ľudia, ktorí nie sú striktní vegetariáni alebo vegáni, veľmi často raňajkujú miešané vajíčka a omelety. Vajcia sa často používajú aj pri príprave iných jedál.
Existuje veľa rôznych faktov o tomto zdanlivo jednoduchom produkte. Poďme sa na ne spoločne pozrieť!
Vysoká nutričná hodnota
Jedno slepačie vajce je nutrične ekvivalentné 50 g mäsa alebo 200 ml kravského mlieka. Na udržanie potrebného množstva bielkovín v tele je podľa odborníkov potrebné zjesť každé 2-3 dni aspoň jedno vajce. Tento produkt je telom úplne rozložiteľný, takže v črevách sa nehromadia žiadne toxíny.
Cholesterol
Mnohí už pravdepodobne počuli, že vajcia zvyšujú cholesterol, no je to mýtus. Slepačie vajcia neobsahujú takmer žiadne nasýtené tuky, ktoré sú zodpovedné za tvorbu cholesterolu v tele. Je pravda, že vajcia obsahujú veľa nenasýtených tukov, ktoré sú potrebné na tvorbu dobrého cholesterolu.
Veľkosti vajec
Najväčšie slepačie vajce obyčajné vážilo 163 g a bolo oficiálne zapísané do Guinessovej knihy rekordov. Čo sa stalo s týmto vajíčkom potom, nikto nevie. Medzitým pštrosy zvyčajne kladú najväčšie vajcia. Ich vajcia môžu dosiahnuť priemer až 20 cm.
Farba škrupiny
Keď idete na trh alebo do obchodu, môžete si ľahko všimnúť, že farba vajec rôznych kurčiat je iná. Môžu byť béžové, biele, zelenkasté, hnedé alebo bodkované. Ukazuje sa, že farba škrupiny vajec závisí od plemena sliepok, kým hmotnosť, vôňa a kvalita vajec nezávisí od plemena.
Salmonelóza
Salmonelóza je baktéria, ktorá spôsobuje nebezpečnú črevnú infekciu. Hlavnými príznakmi sú hnačka, vracanie, závraty, niekedy aj strata vedomia. Táto baktéria sa nachádza vo vtáčích výkaloch, a preto sa dá veľmi ľahko preniesť do škrupiny vajec. Aby ste sa vyhli infekcii, odporúča sa vajíčka po kúpe dobre umyť mydlom a vodou.
Skladovanie vajec
Slepačie vajcia by sa tiež mali uchovávať v chladničke, aby zostali čerstvé. Okrem toho už spomínané baktérie salmonely umierajú pri teplotách pod 6 stupňov. Vajcia by sa nemali skladovať dlhšie ako dva týždne, potom už nie sú vhodné na konzumáciu.
Odborníci tiež radia dávať vajíčka na police v chladničke špicatým koncom nadol, aby sa baktérie, ktoré sa prípadne nahromadia v širokej časti vajíčka, nezmiešali so zvyškom obsahu vajíčka.
Ako skontrolovať čerstvosť
Najjednoduchšie je dať vajíčka do nádoby s vodou. Ak vajce leží na dne, znamená to, že je čerstvé. Ak sa zospodu mierne zdvihne, znamená to, že výrobok už nie je úplne čerstvý, ale po tepelnej úprave sa môže konzumovať. Medzitým, ak vajce vystúpilo na hladinu vody, je lepšie ho nejesť.
Ak ste našli v tomto článku niečo hodnotné pre vás alebo vás v niečom inšpiroval, podporte nás zdieľaním. Je to najlepší spôsob, ako podporiť kvalitný obsah. Vy rozhodujete o tom, čo letí, ďakujeme.