Kapusta je jedinečná v tom, že obsahuje širokú škálu fytochemikálií, z ktorých mnohé majú potenciálne protirakovinové vlastnosti, ale je dôležité, aby sa tento potenciál využil len za určitých podmienok. Aby sa jedna molekula zmenila na druhú, musí prebehnúť reťazová reakcia a tá už môže vyústiť do silného protirakovinového činidla.
KAPUSTA PROTI RAKOVINE
V mojom povojnovom hladovom detstve sme nemali veľa produktov, ale vždy tam bola kyslá kapusta. V dome nebola voda ani záchod, ale každá rodina mala na dvore maštaľ s pivnicou, kde si mohla skladovať zemiaky a sudy z kyslou kapustou pripravenou na jeseň. Obed alebo večera sa veľmi nelíšili. Pôstna kapustnica, zemiaky s kapustou a nerafinovaným slnečnicovým olejom, celozrnný čierny chlieb, cibuľa, soľ. Mäso, maslo a koláče boli len na sviatky, cukor sa len ochutnával, ale častejšie bol len pre oči. A nebývali sme chorí tak ako sme teraz.
Iste, aj v našej dobe existovala rakovina, ale niekde na konci zoznamu chorôb.
Známy Dr. Budwig, ktorý liečil pacientov s rakovinou im dôrazne odporučil jesť kyslú kapustu (a to bola najdôležitejšia časť jeho protokolu). Začínať deň pohárom šťavy z kyslej kapusty. A
Protirakovinové molekuly vznikajú v šťave a v samotnej kyslej kapuste počas procesu fermentácie. O tomto procese by sa dala napísať samostatná kniha – tento mok stojí za to a, mimochodom, už o nich bolo napísaných veľa kníh. Tu by som chcel povedať, že všetka kvasená zelenina, obilniny a ovocie sú veľmi dobré pre zdravie.
Tieto prospešné baktérie inhibujú patogénne baktérie a zároveň vytvárajú zdravú črevnú flóru, ktorá okrem iného priaznivo pôsobí na náš imunitný systém.
Je vedecky dokázané, že kyslá kapusta poskytuje mnohé významné zdravotné prínosy.
Okrem iného je kapusta bohatá na vitamín C, dokáže nám pomôcť v boji s chudnutím a má vysoká obsah vlákniny, ktorá je pre naše telo potrebná! Okrem iného je kyslá kapusta bohatá na minerály, ktoré podporujú zdravie kostí a chránia pred osteoporózou.