Chýba vám chuť pravého masla? Teraz ich už nemusíte hľadať na vidieckych trhoch – s trochou trpezlivosti si ho môžete vyrobiť aj vo vlastnej kuchyni. Potrebujete len dve ingrediencie, dobrý mixér a trochu voľného času.
Maslo ako od babky
Zdravé či nie, pre mnohých z nás sa chuť pravého masla spája s bezstarostným detstvom. Žiaľ, spolu s progresom výroby sa na slovenských pultoch začalo objavovať čoraz viac „maslových“ výrobkov – s tým skutočným, ktorý má pramálo spoločného.
Prevažná väčšina masla v obchodoch je zmes mliečneho tuku s prídavkom hydrogenovaných rastlinných olejov. Niet divu, že čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre vlastnú domácu výrobu. Ale pokojne! Tu nie sú potrebné žiadne špeciálne nástroje ani podmienky.
Potrebujete iba mixér, pravú smotanu (600g 30% smotany), trochu soli, gázu, vodu a mixér.
POSTUP:
- Smotanu nalejte do misky a začnite ju šľahať mixérom alebo kuchynským robotom pri strednej rýchlosti. Keď začne meniť svoju štruktúru, pridajte trochu soli.
- Keď po pár minútach miešania krém začne meniť svoju konzistenciu, všimnete si, že mliečna štruktúra sa začína stratifikovať – na povrchu cmaru sa začnú objavovať žlté škvrny tuku. Keď je veľa hrudiek, prestaňte šľahať.
- Teraz vytlačte maslo cez gázu alebo sitko. Výsledný cmar môžete zliať a použiť na koktail; zo zvyšného tuku vytvorte pevnú hrudu. Potom vložte hrudku tuku do studenej vody a jemne opláchnite – cieľom je zbaviť sa zvyškov cmaru. Maslo miesime, kým nebude voda úplne číra.
Prepláchnuté maslo nakoniec vytvarujte do ľubovoľného tvaru – pomocou noža si môžete vyrobiť tradičnú kocku alebo vytvarovať rukami do guľového tvaru. Uchovávajte v chladničke niekoľko dní. Dobrú chuť!
Ak ste našli v tomto článku niečo hodnotné pre vás alebo vás v niečom inšpiroval, podporte nás zdieľaním. Je to najlepší spôsob, ako podporiť kvalitný obsah. Vy rozhodujete o tom, čo letí, ďakujeme.